Notatka z wykładu: ”Cholesterol nie taki zły, jak myślisz” Drukuj

Dnia 13.04.2023r spotkaliśmy się po raz trzeci z panią Magdaleną Grochowalską z Kliniki Vita we Włocławku. Tym razem tematem wykładu był cholesterol. No i zaczęło się. Uzyskaliśmy ogrom jakże potrzebnych, a często nieznanych nam informacji. Po pierwsze – co to jest cholesterol? To lipoproteina, z której powstaje życie. Cholesterol posiada dwie frakcje: LDL i HDL. HDL odprowadza nadmiar cholesterolu z narządów do wątroby, a LDL odprowadza cholesterol z wątroby do narządów. To wątroba produkuje cholesterol. Natomiast rośliny nie wytwarzają cholesterolu. Dowiedzieliśmy się, że chude mięso ma najwięcej cholesterolu. Cholesterol pełni ważną rolę w organizmie, ponieważ jest prekursorem witamin D3,A,D,E,K, jest niezbędny przy produkcji hormonów i komórek nerwowych. Cholesterol wyłapuje toksyny z krwioobiegu oraz reperuje stany zapalne.

Dlatego bardzo ważne jest badanie poziomu witaminy D w organizmie – najlepszy wynik to ok. 70 jednostek. Cząsteczki LDL osadzają się na ściankach naczyń krwionośnych, co prowadzi do rozwoju miażdżycy. Jest to przewlekły stan zapalny, gdzie uszkadzany jest śródbłonek naczyń krwionośnych, uwalniane są wolne rodniki i powstają utlenione lipidy. Co powoduje miażdżycę? Otóż z pewnością nadmiar alkoholu, palenie papierosów, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze oraz stres. Ale możemy bronić się przed miażdżycą stosując dietę bogatą w kwasy 3-6-9, błonnik, zwiększając ilość witaminy C. Trzeba stosować oliwę do surówek i sałatek, zażywać witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz zwiększyć spożycie Wit.D3, K2MK7,Q10. Dobrze jest stosować w kuchni olej lniany – ale uwaga, nie wolno na nim smażyć , bo traci swoje właściwości. Dobrze jest usunąć chemię z pożywienia, dlatego należy czytać  etykiety na produktach. Im mniej składników, tym lepiej.

Bardzo ważna jest aktywność fizyczna – spacery, chodzenie z kijkami, czy rower. Siedzenie w domu na kanapie nie przyniesie poprawy zdrowia. Można stosować leki obniżające poziom cholesterolu. Leki te najczęściej zawierają statyny. I tu trzeba być ostrożnym, bo statyny mogą podwyższać ryzyko cukrzycy 2, powodować dysfunkcje przewodu pokarmowego, uszkadzać nerki, powodować wypadanie włosów i uszkodzenie paznokci, wywołać depresję, lęki, utratę pamięci oraz blokować wytwarzanie hormonów. Ten wykład był dla nas bardzo ważny. Wyjaśnił wiele wątpliwości i poszerzył naszą wiedzę. Pani Magda wstępnie wyraziła zgodę na następne spotkanie, na co już się cieszymy.

 

Tekst: Anna Lewandowska –Pudlińska

Zdjęcia: Jan Wenski