Ziołowa apteczka domowa Drukuj

15 lutego 2010 roku w Auli CKU odbyła się kolejna prelekcja firmy Kawon dotycząca stosowania ziół w codziennej diecie. Firma Kawon jest rodzinną firmą o ponad 40-letniej tradycji zielarskiej a od 1990 r. przedsiębiorstwem produkującym lecznicze preparaty ziołowe, herbatki owocowe i klasyczne oraz zioła przyprawowe. Wszystkie produkty są naturalne, nie zawierają sztucznych aromatów i domieszek.

 

Porady praktyczne:

 

1. PRZYPRAWY ZIOŁOWE

Przyprawy są to dodatki aromatyczne polepszające smak i zapach produktów spożywczych. Zawierają one przede wszystkim olejki eteryczne, które sprawiają, że pokarm staje się smaczny oraz witaminy, mikroelementy i substancje  o właściwościach pobudzających ośrodkowy układ nerwowy. Przyprawy mają oprócz smakowych również właściwości trawienno-lecznicze. Ułatwiają trawienie, a zarazem odtruwają organizm, lecząc go. Dzięki przyprawom jedzenie staje się mniej monotonne, a zarazem pobudzane są funkcje trawienne przewodu pokarmowego. Wzmaga się wydzielanie soków trawiennych, co niekiedy wywołuje sam zapach i widok przypraw. Ślina nie trawi tłuszczów, a przyprawy to ułatwiają, pobudzając wydzielanie żółci z wątroby. Zamiast soli, pieprzu, papryki lepiej stosuj  estragon, majeranek i inne zioła.

  • Kupując przyprawy zwróć uwagę na datę produkcji i okres przydatności do spożycia. Przyprawy nie psują się, ale z upływem czasu tracą walory smakowe i właściwości lecznicze.
  • Zioła dodawaj do potrawy na krótko przed podaniem, dzięki czemu zachowają aromat i smak.

 

2. KILKA RAD WŁAŚCIWEGO STOSOWANIA ZIÓŁ

Kupić zioła, czy zebrać?

Jeśli nie jesteś profesjonalnym zbieraczem i masz niewielką wiedzę na temat ziół, nie zbieraj ich sam. Niektóre gatunki ziół są bardzo podobne do siebie i możesz zebrać inny gatunek rośliny np. skrzyp polny - gatunek leczniczy, skrzyp błotny - gatunek trujący. Kupując zioła nie ryzykuj. Kupuj tylko w miejscach pewnych tj. aptekach i sklepach zielarskich - posiadają one stosowne atesty i świadectwa dopuszczenia do obrotu wydane przez MZ lub IL. Zrezygnuj z ziół sprzedawanych na straganach i z nieznanych źródeł pochodzenia.

Powiedzieć lekarzowi, czy nie?

W drobnych dolegliwościach możesz bez obawy stosować zioła. Jeśli jednak cierpisz na poważną chorobę, skonsultuj się z lekarzem. Źle dobrane mieszanki ziół, a także nieodpowiednie ich dawkowanie nie tylko nie przyniosą oczekiwanego efektu, a wręcz mogą zaszkodzić.

Jak stosować zioła?

Zioła zatwierdzone przez IL lub MZ i kupione w aptekach lub sklepach zielarskich posiadają zawsze opis na opakowaniu jak je bezpiecznie i skutecznie stosować. Zawsze trzymaj się tego sposobu dawkowania! Przekroczenie podanych dawek jest groźniejsze u dzieci i osób starszych oraz schorowanych niż u ludzi w sile wieku.

Czy można poprawić smak ziół? Słodzić, czy nie słodzić?

Ziół raczej nie słodzimy cukrem, w tym przypadku miód jest znacznie zdrowszy. Miodem słodzimy zioła stosowane w przypadku przeziębienia lub wykazujące działanie napotne, wzbogaci on herbatkę o dodatkowe działanie antybiotyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Innym środkiem słodzącym ziółka w przypadku tych schorzeń jest sok malinowy, który ma także właściwości rozgrzewające.

Jak pić zioła?

Pij zioła lekko ciepłe, małymi łykami, wówczas są lepiej wchłaniane przez błonę śluzową żołądka. Te pobudzające apetyt i na trawienie przyjmuje się na ogół przed jedzeniem, silnie działające, podrażniające przewód pokarmowy po posiłkach, a wykrztuśne najlepiej pić między posiłkami.

Jak przechowywać zioła?

Zioła i preparaty ziołowe przechowuj w temperaturze pokojowej, w miejscach suchych i zaciemnionych - w szczelnych opakowaniach, bo dobrze wysuszone chłoną wszystkie obce zapachy i wilgoć. Jeśli przesypałeś je z oryginalnych opakowań, umieść na słoiczkach naklejki z nazwą i datą ważności. Unikaj ich zgniatania przy przechowywaniu, bo tracą na wartości.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.